Ποιοι είμαστε

Γεια σου! Είμαι ο Δημήτρης και είμαι ο δημιουργός του Made by Skinnies. Τον Νοέμβριο του 2021 αποφάσισα να ξεκινήσω την δική μου επιχείρηση φτιάχνοντας χειροποίητα επιτραπέζια γρίφων, όμως η ιστορία μου τα παιχνίδια δεν ξεκινάει εκεί.

Γιατί φτιάχνω επιτραπέζια;


-Το ξενοδοχείο μου στο μπαλκόνι της γιαγιάς, 2008.

Από μικρός έφτιαχνα δικά μου παιχνίδια και ιστορίες. Περισσότερο αναγκάστηκα να μάθω πως να φτιάχνω τον δικό μου κόσμο και να ζήσω μέσα σε αυτόν, γιατί δεν είχα πολλούς φίλους βλέπεις. Στα 7 έφτιαχνα ιστορίες και έχτιζα σκηνικά σαν καθημερινό σήριαλ ή εκμπομπη της τηλεόρασης για να παίζω με την αδερφή μου, στα 10 κάναμε μαγαζάκια και επιχειρήσεις, στα 15 έκανα επιτραπέζια με κάρτες γιατί όσα μου άρεσαν και έβρισκα ήταν ακριβά και στα 20 που έκανα φίλους στο πανεπιστήμιο έκανα επιτραπέζια για αυτούς και πιο συγκεκριμένα γρίφους σαν escape room. Τα παιχνίδια ήταν πάντα η απόδραση μου απο την πραγματικότητα. Εκεί πάντα ένιωθα πως ανοίκω, γιατί μπορώ να δημιουργήσω τον κόσμο που θέλω.

Γιατί Skinnies σαν ονομασία του brand;


-Escape Room Party στο φοιτικό μου σπίτι, 2019

Όπως είπα και πριν, δεν είχα πολλούς φίλους μικρός. Σε όλο το δημοτικό ένιωσα βαθιά την έννοια του bullying. Με κορόιδευαν για πολλά πράγματα που για εμένα δεν ήταν παράξενα. Όπως το ότι ήμουν αρκετά πιο αδύνατος από τους άλλους ή επειδή ήθελα να κάνω παρέα με τα κορίτσια ή γιατί δεν μου άρεσε η μπάλα και τα αθλήματα όπως τα άλλα αγόρια ή ίσως κουνούσα πολύ τα χέρια μου (που είναι τρελό ότι ήταν επιχείρημα κάποτε) ή επειδή ήμουν "φυτό" ή μάλλον τα ρούχα μου δεν ήταν τόσο ωραία όσο των άλλων παιδιών. Ή και όλα. Δυστυχώς όλα τα παραπάνω ήταν οι λόγοι που αυτή η λάμψη που ένιωθα μικρός έσβησε στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ένιωθα αδύναμος. Μόνος.

Μέχρι που η λάμψη μου χτύπησε την πόρτα ξανά στο πανεπιστήμιο, όπου έφυγα από την πόλη που μεγάλωσα για σπουδές. Έκανα φίλους που αγάπησαν όλα αυτά που με έκαναν να νιώθω αδύναμο και τους ευχαριστώ απεριόριστα για αυτό! Ονόμασα την παρέα μας το Skinnies Squad. Skinny με την κυριολεκτική σημασία είναι ο αδύνατος άνθρωπος, αυτός δηλαδή που έχει λίγα κιλά. Η λέξη που με έκανε να νιώθω αδύναμος παλιά. Ένα γράμμα αλλάζει απλά. Όμως πλεον ένιωθα ότι μπορώ να κάνω τα πάντα, το αδύνατο να γίνει δυνατό! Όπως και ένας γρίφος πριν λυθεί είναι αδύνατος, μετά είναι δυνατός. Διπλή σημασία.

Τώρα η παρέα μου μεγάλωσε και έχει και όλους εσάς μέσα.  Άνθρωποι που κάνουν το αδύνατο, δυνατό κάθε μέρα! Που δεν νιώθουν αδύναμοι, αλλά δυνατοί. Τολμούν να δημιουργήσουν, να τολμήσουν, να σκεφτούν έξω από το κουτί. Οι Skinnies δεν το βάζουν κάτω ποτέ! Και φυσικά για να μην παρεξηγηθώ το όνομα δεν έχει καμία σχέση με τα κιλά.

Πως ξεκίνησα την επιχείρηση;


-Η στιγμή που έπιασα το πρωτότυπο κουτί, 2021

Ήταν Σεπτέμβριος του 2021, δούλευα σε ένα marketing agency στη Θεσσαλονίκη και θυμάμαι να κοιτάω την οθόνη του γραφείου μου με μόνη σκέψη στο μυαλό μου "δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω αυτό για όλη μου την ζωή". Φοβήθηκα για το μέλλον. Ένιωσα πάλι αδύναμος. Και τότε ήρθε η ιδεά! Δεν σας κάνω πλάκα και κάθε φορά που το λεώ ανατριχιάζω, είδα στο μυαλό μου ένα μαύρο κουτί που μέσα του είχε στοιχεία μυστηρίου. Μετά την δουλειά πήρα αμέσως τηλέφωνο την αδερφή μου την Δέσποινα, της είπα την ιδέα και την ρώτησα: "Θα το αγόραζες;" "Τέλεια ιδέα, ναι!".


-Φωτογράφιση με την Δέσποινα στην παραλία για το Uncharted, 2021

Για τους επόμενους δυο μήνες σχεδόν δούλευα μέρα νύχτα για να το κάνω πραγματικότητα και 1 Νοεμβρίου 2021 ανοίξαμε και επισήμως. Ξεκίνησα με 3 κουτιά γρίφων, το Bullseye, το Love Royale και το Uncharted. Όλα χειροποίητα μέχρι και σήμερα, απο τα γραφιστικά μέχρι τα βίντεο και την συσκευασία είναι όλα φτιαγμένα απο εμένα την αδερφή μου και πλέον μπήκαν στην ομάδα και οι γονείς μας. Τώρα νιώθω πάλι δυνατός!

Πως ανέπτυξα τα Skinnies;


-Οι πρώτες παραγγελίες, 2021

Όταν λένε "κάθε αρχή και δύσκολη" έχουν δίκιο! Στην αρχή ο στόχος μου ήταν να καλύπτω τα έξοδα μου όπως κάθε μικρή επιχείρηση. Για τους πρώτους μήνες συνέχιζα να δουλεύω παράλληλα στο marketing agency μέχρι που δεν άντεχα άλλο την πίεση και αποχώρησα για να αφοσιωθώ στο Skinnies full time. Χάνοντας το επιπλέον εισόδημα, η αλήθεια είναι πως δυσκολέυτηκα στην αρχή αλλά βρήκα τα πατήματα μου. Ξεκίνησα freelancing συνεργασίες με επιχειρήσεις που διαχεριζόμουν τα social media τους και ήμουν πάλι σταθερός. Και μετά ήρθε η ώρα να ανθίσουν τα Skinnies. Χωρίς budget για διαφημίσεις και υπαλλήλους το μόνο που έμενε σαν επιλογή ήταν τα social media και πιο συγκεκριμένα το TikTok. Ξεκίνησα τον Ιούνιο του 2022 και ανέβαζα κάθε μέρα τουλάχιστον 1 βίντεο για μήνες συνεχόμενα, φτάνοντας τους 1.000 followers σε ένα μήνα! Παρουσίαζα τα παιχνίδια σε video, live και με όποιο δημιουργικό τρόπο προσπαθούσα να σκεφτώ. Πριν το τέλος του 2022 είχαμε φτάσει 10.000 followers. Τα νούμερα δεν με νοιάζουν, με νοιάζουν οι άνθρωποι! Και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που τους άρεσαν τα παιχνίδια μου με κάνει τόσο ευγνώμων και νιώθω πραγματικά σαν να έχω 10.000 φίλους.

Που να το πίστευε ο μικρός Δημήτρης ότι όχι μόνο δεν θα τον κοροϊδεύουν στο μέλλον αλλά ότι θα ενδιαφέρονται τόσοι άνθρωποι για τα παιχνίδια του. Και συγκινούμαι καθώς το γράφω αυτό. Σας ευχαριστώ για όλα!

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;


-Χαρούμενος μικρός Δημήτρης (χωρίς δόντι)

Μου κάνετε συχνά αυτή την ερώτηση και η απάντηση είναι ότι πραγματικά δεν ξέρω! Φυσικά έχω πολλές ιδέες ακόμη για παιχνίδια, πως να βελτιωθούμε και να αναπτυχθούμε σαν επιχείρηση αλλά σαν Δημήτρης δεν ξέρω τι έχει το μέλλον. Όπως σας έχω ξαναπεί και σε βίντεο, και τίποτα άλλο να μην κάνω με αυτό το project, αύριο αν χαθεί, εγώ θα κοιμηθώ γεμάτος! Έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα, μοιράστηκα τα παιχνίδια μου με τον κόσμο, νιώθω δυνατός και ότι όλα είναι δυνατά στη ζωή! Τώρα είμαστε στα bonus rounds. Δεν χρειάζομαι δόξα και χρήματα για να νιώσω γεμάτος, και δεν θα γίνω άπληστος με την τύχη και την μοίρα που τόσο απλόχερα με βοήθησαν.

Ακολούθησε το όνειρο σου σήμερα, δεν είμαι σπουδαίος ή διαφορετικός που το έκανα. Μπορείς και εσύ. Ίσως και καλύτερα από εμένα! Αυτό κάνουν οι Skinnies. Κάνε το αδύνατο, δυνατό!